Nisa Haber

Ev kadınlarının ürettikleri organik ürünler ilgi görüyor

Ev kadınlarının ürettikleri organik ürünler ilgi görüyor
17 Defa Okundu
05 Aralık 2022 - 19:56

Ev kadınlarının ürettikleri organik ürünler ilgi görüyor

Emekli olduktan sonra köyüne yerleşen Samiye Genç, kadınların üretken olduğunu görünce 28 arkadaşıyla birlikte 2019 yılında kooperatif kurdu. Ağın leblebisi, ağın bademi, pestiller, tut kurusu, meyve kuruları, erişteler, sirke, nar ekşi gibi ürettikleri ürünleri Türkiye’nin dört tarafına gönderiyorlar.
Uzun süre memurluk yaptıktan sonra Yargıtay’dan emekli olduğunu ifade eden Ağın Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Samiye Genç, kooparatifin kuruluş öyküsü Nisahaber.com haber sitesine şöyle anlattı.
“Emekli olduktan sonra köyüme döndüm. Baktım, buradaki kadılarda üretken, çok iyi çalışıyorlar. Ama pazarlama yapamıyorlardı. Bu pazarlama işini nasıl yaparız diye araştırma yaptık. Ondan sonra kadınlarla görüştüm ve çok olumlu baktılar. 28 arkadaşımızla birlikte biz kooperatifimizi kurduk. Sonra zamanla 34 kişi ortaya çıktı. Şimdi hepimiz 34 kişiyiz, ancak 25 kişi aktif çalışıyor. Tabii önceleri biraz sıkıntılar çektik. Türkiye’nin 4 tarafına ürünlerimizi yoluyoruz. İnternet üzerinden çalışıyoruz, kargo dağıtıyoruz. Çünkü ilçemiz çok küçük, 2000 nüfuslu bir ilçe. Yazları bir az daha kalabalık ama kışın kimse olmaz. Bizde internetten, instagramdan, web sitemizden böylece Türkiye’nin her yerine ürünlerimizi gönderiyoruz. Tabii daha çok çalışmamız lazım, çok üretmemiz lazım. Elâzığ’daki diğer köylere, diğer ilçelere de örnek olmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
En çok ağın leblebisine talep var
Genç “Biz kendimiz üretiyoruz, üretim merkezimiz var. İl özel idarenin eski kaymakamlık lojmanı vardı. Orayı biz kiraladık. Sağ olsunlar ize cüzi bir rakamla kiraya verdiler. Orada kendi ürettiğimiz ürünlerimiz var. Erişteler, badem şekeri, mantı gibi o şeyler yapıyoruz. Tedarikçilerimizde diğer şeyleri alıyoruz. Ağın’ın bütün köylerinden, ilçeden, Keban ilçesinden, Arapkir den alıyoruz. En çok ağın leblebisi talep ediliyor. Ağın leblebisi, ağın bademi, pestiller, tut kurusu, meyve kuruları, erişteler, yumurtalı erişte, onlar çok talep ediyor. Çok çeşitli ürünlerimiz var. sirkeler, nar ekşisi, aklınıza yaz boyunca ne üretiliyorsa, onların bütün kuruları ve sıvıları yapılıyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Akdeniz; Bodrum, Alanya o taraflara ürünlerimizi en çok gönderiyoruz.
Bu işlerle uğraşan bir merkez yoktu. Herkes tanıdığından, bildiğinden, birilerinden isteyerek alıyordular. O da çok zor oluyordu. Herkesin tanıdığı olmuyordu. Bu merkezi oluşturunca biz hem buraya gelen dışarıdan gelen, turla gelen Ağın’a gelen insanlarda bu merkezde bunları bulabiliyor. Dışardakilerde son zamanlarda Ağın’lı olmayan kişilerde alışveriş yapıyorlar. İnstagram, web sitesi. Facebook sayfamızda bulunuyor. Dedi.
Hepsi doğal ve geleneksel yöntemlerle yapılıyor
Genç; Tüm ürünlerimizin hepsi organik. Hiçbir ürünümüzde katkı yok. Hepsi doğal ve geleneksel yöntemlerle yapılan yani anneannelerimizden öğrendiğimiz geleneksel yöntemlerle üretiyoruz. Son zamanlarda şirketle alış veriş yapıyoruz. Onlarda leblebilerimiz götürdüler. Yüklü bir miktar leblebiyi Avrupa’ya Hollanda’ya ve Almaya ya götüreceğiz dediler. “ ifadelerini kullandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Nisa Haber @ 2024